We zitten allemaal nog wel een tijdje ‘in ons kot’, maar we willen natuurlijk graag onze leergierigheid behouden. Gelukkig kunnen de interessante wetenschappelijke feiten je ook zélf komen opzoeken in je woon-, slaap – of kinderkamer, onder meer dankzij de fantastische Universiteit van Vlaanderen. Daar geven topwetenschappers uit heel Vlaanderen gratis college, op het internet, met wekelijks nieuwe filmpjes. Wij van de redactie brachten voor jullie alle interessante lezingen over het klimaat (klikken op de foto brengt je naar het filmpje). Veel kijk- en leerplezier!

Red je het klimaat door bomen te kappen?
Door Bart Muys

De mens moet massaal miljoenen of zelfs miljarden bomen planten en zo kunnen we de klimaatverandering stoppen (en dus de wereld redden). Want bomen halen CO2 uit de lucht. Enfin, dat dachten ze op de Universiteit van Vlaanderen-redactie (en jij misschien ook) tot voor kort. Tot professor Bart Muys, expert bosbeheer van de KU Leuven, ons vertelde dat er best ook miljoenen bomen gekapt worden…

Waarom groeien planten beter in de stad?
Door Jonas Lembrechts

Heb je al eens heel goed gelet op de planten die in de stad groeien? Misschien is het je al opgevallen dat je sommige soorten niet kent! Het zou immers kunnen dat als je op reis gaat naar verre oorden, er piepkleine zaadjes aan je kleren blijven kleven die dan in ons Belgenland uitgroeien tot mooie flora. Globale kruisbestuiving zeg maar. Dr. Jonas Lembrechts weet er alles over!

Waarom is het zo moeilijk om klimaatveranderingen te voorspellen? – Door Giovanny Samaey

Hebben we hier over 10 jaar zomers van gemiddeld 25, 35 of 45 graden? Niemand lijkt het te weten. En toch zijn honderden wetenschappers bezig met het voorspellen van de klimaatverandering. Waarom is dat dan zo moeilijk? Door de wiskundige modellen, weet prof. dr. ir. modellen-expert Giovanni Samaey…

Is een klimaatneutrale gemeente mogelijk? – Door Jelle Laverge

De aarde warmt op, dat staat vast. Verdere schade tegengaan vergt structurele oplossingen. Wie op lokaal niveau zijn steentje wilt bijdragen kan gaan voor een klimaatneutrale gemeente. Dat wil zeggen: netto géén broeikasgassen uitstoten. Maar is dat realistisch? En zinvol? Wat zegt de wetenschap? Jelle Laverge is expert duurzaam wonen en hij zet de feiten op een rijtje.

Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe ijstijd? – Door Wim Thiery

Als we zowat iedereen behalve Donald Trump mogen geloven, warmt de aarde op aan een ongekende snelheid. Maar zou het niet kunnen dat onze planeet binnenkort gewoon weer afkoelt en dat er een nieuwe ijstijd aankomt? Moeten we ons opmaken voor een leven in een sauna of een koelkast? Klimaatwetenschapper prof. dr. Wim Thiery van de VUB vertelt ons welke outfit we moeten klaarleggen.

Kunnen we CO2 opslaan in de oceaan? – Door Willy Baeyens

We stoten te veel CO2 uit, dat moeten we je niet meer vertellen. Zou het niet fantastisch zijn, mochten we die CO2 gewoon uit de lucht kunnen vissen? Wél, daar zijn ze aan de VUB mee bezig. Via plankton! ’t Is te zeggen: plankton doet dat al vanzelf. En nu zoekt VUB-marine-bioloog Willy Baeyens uit of hij de oceaan niet een beetje kan bemesten zodat er méér plankton groeit…

Is online shoppen slecht voor het milieu? – Door Cathy Macharis

In plaats van je vervuilende dieselauto te nemen en heen en weer naar de stad te rijden, daar een halfuurtje naar parking te zoeken – veel te veel betalen – en nog eens terug te rijden, besluit je om online wat te shoppen. Goed voor je portemonnee (want alles wordt toch gratis verzonden) en beter voor het milieu, want die auto blijft de hele namiddag in de garage. Maar, klopt dat idee wel? Want dat ene paar schoenen bestel je in Spanje en die blousse moet overkomen uit Groot-Brittannië. En wordt tot wel twee keer toe naar je thuis gereden, want je was uiteraard niet thuis toen je boodschappen geleverd werden. Professor Cathy Macharis en haar team bij MOBI-VUB gaan na of dit wel allemaal zo duurzaam is.

Hoe voorkomen we snikhete nachten? – Door Marie-Leen Verdonck

De zomer van 2018 gaan we niet snel vergeten… heet heet heet! Dag én nacht! En op het platteland kwam er ’s nachts nog een beetje verkoeling, maar in steden was het gemiddeld 6 graden warmer dan 10 km verder, buiten de stadscentra. De komende jaren komen er allicht steeds méér hittegolven én steeds meer mensen wonen in steden. Hoog tijd, vinden onderzoekers als dr. Marie-Leen Verdonck (UGent), om oplossingen te bedenken.